Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Újabb rekordot dönthet a használt autó piacNagyrészt tíz évnél idősebb autót keresnek a magyar vásárlók
2018.10.31.
Das WeltAuto hírek

Újabb rekordot dönthet a használt autó piacNagyrészt tíz évnél idősebb autót keresnek a magyar vásárlók

Az év első kilenc hónapja során 13,7 százalékkal nőtt a használt autó átírások száma hazánkban, januártól szeptemberig összesen 573.722 autó cserélt gazdát Magyarországon a Datahouse adatai szerint. A belföldi autócserék lendülete azonban lassulni látszik, tavaly ilyenkor még közel 27 százalékkal nőtt a piac. A vásárlók 77,5 százaléka tíz évnél idősebb kocsikat keres, jellemzően készpénzre.

DasWeltAuto

Ugyan a használt autó import lejtmenetbe kapcsolt - mint ismert, hat év után először zárt negyedévet a terület negatív eredménnyel -, a hazai átírások továbbra is emelkednek: 2018-ban január és szeptember vége között 573.722 személyautó talált új gazdára, ami 13,7 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest. Az emelkedés üteme valamelyest enyhülni látszik, 2017-ben még 26,5 százalékot nőtt a piac 2016-hoz képest, háromnegyed év után.

A statisztikák alapján az átírt járművet 77,5 százaléka 10 évnél idősebb volt, az ötéves vagy annál fiatalabb kocsik aránya mindössze 12,8 százalékot ért el. A hazai vásárlók jellemzően az alsó-középkategóriás (174.000 autó), a kisméretű (144.384 autó) és a felső-középkategóriás (88.839 autó) autókat keresték. Az új autók között népszerűnek számító SUV-k 6,8 százalékos piaci részesedést szereztek a használtak mezőnyében.

A használt autós tortából az Opel 13,5 százalékos szeletet hasított ki kilenc hónap alatt (77.168 autó), második helyre 9,9 százalékos részesedéssel a Volkswagen (56.824 autó) lépett fel, harmadik helyen a Suzuki (56.739 autó) áll. A prémium autók közül a BMW a hatodik, a Mercedes a kilencedik, az Audi a tizedik az összesített listán. A legkedveltebb modellnek szeptember végéig az Opel Astra (40.150 autó), a Suzuki Swift (36.527 autó) és a Volkswagen Golf (16.540 autó) számított.

A legtöbben Budapesten (111.662 autó) és Pest megyében (93.560 autó) vásároltak másodkézből négykerekűt, de Borsod-Abaúj-Zemplén (36.066 autó) megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (32.901 autó) és Hajdú-Bihar megyében (28.541 autó) is sok használt autó talált új gazdára.

„Tavaly rekordot döntött a használt autó piac Magyarországon, idén várhatóan újabb rekord születhet. Üröm az örömben, hogy a kocsik nagy része tíz évnél idősebb, amit a hazai autóállomány közel tizennégy éves átlagéletkora is alátámaszt. Az emberek túlnyomó része továbbra is készpénzre vesz autót, s alapvetően rövidtávra keres megoldást” – mondta el Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Frank György azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak hírei ellenére nem csökkent a dízelautók iránti kereslet, mivel korlátozásokat csak a régi, Euro IV illetve Euro V kibocsátási norma szerinti autóra vezetnek be néhány nyugat-európai nagyváros belvárosában. A Das WeltAuto hálózatában továbbra is népszerűek a gázolajjal hajtott modellek, mivel gazdaságosságban továbbra is verhetetlenek.”

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.