Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Újabb rekordot dönthet a használt autó piac
2018.11.14.
Das WeltAuto hírek

Újabb rekordot dönthet a használt autó piac

Az év első kilenc hónapja során 13,7 százalékkal nőtt a használt autó átírások száma hazánkban, januártól szeptemberig összesen 573.722 gépjármű cserélt gazdát Magyarországon a Datahouse adatai szerint. Ezzel szemben hat év után először zárt negyedévet a használt autó import negatív eredménnyel, július és szeptember vége között 2,4 százalékot csökkent a forgalomba helyezések száma. 2018 első kilenc hónapja alapján még így is 4 százalékkal több gépkocsit hoztak be hazánkba külföldről, 120.005 jármű kapott összesen ez idáig magyar rendszámot. Somogy megyében az átlag felett nőtt az autóvásárlások száma a hazai kocsik importautók esetében, az import viszont elmarad az országos eredménytől.

DasWeltAuto

A szigorodó forgalomba helyezési szabályok és a magas euró árfolyam kézzelfogható hatást fejtett ki a használt autó import területén, ugyanis hosszú évek után, egészen pontosan 2012 óta először ért el negatív eredményt negyedéves összesítésben a terület. Augusztusban 7,2, szeptemberben pedig 5 százalékkal csökkent a behozott gépkocsik száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. E két rossz hónapnak köszönhetően a harmadik negyedév összességében mínusz 2,4 százalékos eredménnyel zárt, 40.902 gépkocsi érkezett ez időszak alatt Magyarországra a tavalyi 41.926-hoz képest. Januártól szeptemberig azonban még így is nőtt a piac, bár csökkent a növekedés ritmusa: mindössze 4 százalékkal, azaz 4601 autóval gyarapodott az import, kilenc hónap alatt összesen 120.005 négykerekű kapott magyar forgalmit.

A hazai átírások viszont továbbra is emelkednek: 2018-ban január és szeptember vége között 573.722 személyautó talált új gazdára, ami 13,7 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest. Az emelkedés üteme valamelyest enyhülni látszik, 2017-ben még 26,5 százalékot nőtt a piac 2016-hoz képest, háromnegyed év után.

A statisztikák alapján a Magyarországon átírt járművek 77,5 százaléka 10 évnél idősebb volt, az ötéves vagy annál fiatalabb kocsik aránya mindössze 12,8 százalékot ért el. A hazai vásárlók jellemzően az alsó-középkategóriás (174.000 autó), a kisméretű (144.384 autó) és a felső-középkategóriás (88.839 autó) autókat keresték. Az új autók között népszerűnek számító SUV-k 6,8 százalékos piaci részesedést szereztek a használtak mezőnyében.

A használt autós tortából az Opel 13,5 százalékos szeletet hasított ki kilenc hónap alatt (77.168 autó), második helyre 9,9 százalékos részesedéssel a Volkswagen (56.824 autó) lépett fel, harmadik helyen a Suzuki (56.739 autó) áll. A prémium autók közül a BMW a hatodik, a Mercedes a kilencedik, az Audi a tizedik az összesített listán. A legkedveltebb modellnek szeptember végéig az Opel Astra (40.150 autó), a Suzuki Swift (36.527 autó) és a Volkswagen Golf (16.540 autó) számított.

Somogy megyében 16.293 gépkocsit írtak át használtan, ami 14,97 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest, ezzel – Budapestet nem számítva – a 14. helyet foglalja el a megyék sorrendjében. (Budapestet követően legtöbben (111.662 autó) Pest megyében (93.560 autó), Borsod-Abaúj-Zemplén (36.066 autó) megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (32.901 autó) vásároltak másodkézből négykerekűt.)

Az import esetében a 13. helyen áll a megye 9 hónap után, összesen 4.028 négykerekű érkezett ebbe a térségbe, ami 3,82 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Ezzel az eredménnyel minimálisan elmarad ez a térség az országos átlagnövekedéstől, ami több szempontból jó hír a vásárlók számára.

"Tapasztalataink szerint továbbra sem javult általánosságban a használt autók megbízhatósága, a kocsik nagy részének manipulálják a kilométeróráját, és számtalan olyan esettel találkozunk, amikor darabokból összerakott, ámde hiba nélkülinek hirdetett kocsit vesz az ügyfél. Gyakori az is, hogy biankó szerződéssel hoznak el autót a vevők, így az eladó a tranzakció után elérhetetlenné válik, ezáltal pedig lehetetlen később érvényesíteni a szavatossággal kapcsolatos igényeinket” - mondta el Stier Márton, a Spirit Auto Das WeltAuto értékesítője. – „A határon túlról érkező, fiatal gépkocsik esetében jellemző trükk még az ÁFA-csalás, ezáltal huszonhét százalékos árelőnyre tehet szert a jogszabályokat kijátszó kereskedő. Az import tehát veszélyes üzem, itt is igaz, hogy csak megbízható partnertől, ismert előéletű, ellenőrzött gépkocsit vegyünk”.

Stier Márton azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak hírei ellenére nem csökkent a dízelautók iránti kereslet, mivel korlátozásokat csak a régi, Euro IV illetve Euro V kibocsátási norma szerinti autóra vezetnek be néhány nyugat-európai nagyváros belvárosában. A Das WeltAuto hálózatában továbbra is népszerűek a gázolajjal hajtott modellek, mivel gazdaságosságban továbbra is verhetetlenek.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.