Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Új hajtásrendszer a tisztán elektromos ID.-család számára – Nagyobb teljesítmény és fokozott gazdaságosság
2023.05.04.
Újdonság a Volkswagentől

Új hajtásrendszer a tisztán elektromos ID.-család számára – Nagyobb teljesítmény és fokozott gazdaságosság

Új generációjába lép az ID.-család elektromos hajtása. Az új APP550 hátsókerékhajtás formájában teljes egészében új fejlesztésű hajtásegységet kapott a Volkswagen elektromos modellcsaládja, amely fokozott gazdaságosság mellett tesz lehetővé a jövőben nagyobb teljesítményt az ID.-modellek számára. Ennek előnyei mind a menetteljesítmények, mind pedig a megnövelt hatótávok tekintetében megmutatkoznak. Az új hajtásrendszer-generációval – 210 kW (286 LE) teljesítményű változatban – várhatóan az év végétől szállítja első járműveit a Volkswagen.

VW

Az új elektromos hajtásrendszer koncepcionális alapjául továbbra is a Moduláris elektromos platform (MEB), azaz a Volkswagen kifejezetten elektromos modellek számára kifejlesztett járműplatformja szolgál. Amint Karsten Bennewitz, a műszaki fejlesztés hajtás- és energiarendszerekért felelős vezetője kiemelte: „Mivel a rendelkezésre álló beépítési tér nem változott, olyan új hajtástechnikát kellett kifejleszteni, amelyet az azonos keretfeltételek ellenére is jóval magasabb teljesítményszint és hatásfok jellemez. Komoly kihívást jelentett a műszaki fejlesztés és a Group Components csapata számára, az eredmény azonban jól mutatja, hogy a járművek gazdaságosságának jelentős növelése mellett az alapanyag-felhasználást is csökkenteni tudtuk.”


Nagyobb teljesítmény és jelentősen megnövelt forgatónyomaték
Az új erőforrás teljesítménye 210 kW (286 LE), maximális forgatónyomatéka pedig mintegy 550 newtonméter, és többféle áttétellel is kiegészülhet. A jócskán megnövekedett forgatónyomaték tekintélyes vonóerőről gondoskodik, álló helyzetből indulva és nagyobb sebességeknél egyaránt. Az új APP550 elektromos hajtásegység magas forgatónyomatékszintjét többek között megnövelt effektív tekercs-menetszámmal és nagyobb huzalkeresztmetszettel továbbfejlesztett állórész (sztátor) alkalmazásával sikerült elérni. Ellendarabja, azaz a forgórész (rotor), erősebb és nagyobb terhelhetőségű állandó mágnesekkel készül, az erőátvitelt pedig az így ébredő nagyobb forgatónyomatéknak megfelelően megerősítve méretezték át.


Impulzus-inverter nagy áramerősséggel
Az elektromos hajtások teljesítménye szempontjából meghatározó az áramerősség, így a teljesítmény és a hatásfok növelése érdekében további alapvető komponensként az impulzus-invertert (PWR) is nagyobb fázisáramokra tervezték át. E technika alkotja a hajtásrendszer „agyát”, amelynek üzemi szoftvere a rendszer folyamatainak gazdaságosságáról is gondoskodik. Ez például az órajel-frekvenciákat és a modulációs eljárásokat is érinti az elektromos gép számára szükséges váltakozóáram előállítása során, amelyekkel a motor a terhelési fázistól függően magasabb hatásfokkal üzemelhet.


Optimalizált hőmenedzsment intelligens hűtéssel
Az elektromos hajtásrendszer hatékonyságának növelése érdekében a Volkswagen a hajtásegység több komponensét is továbbfejlesztette, köztük a hőmenedzsmentet is. Az új hajtás így olyan energiatakarékos hűtéssel rendelkezik, amely elektromos működtetésű olajszivattyú nélkül működik. A rendszer az áthajtómű fogaskerekei, illetve az olaj továbbítására és elosztására szolgáló, speciálisan kialakított alkatrészek segítségével tulajdonképpen önállóan hűtheti magát. A felmelegedett olajat a jármű hűtőköre hűti vissza, folyamatosan optimális üzemi hőmérsékletén tartva a hajtásrendszert. A motor állórészét külső oldalán vízhűtő köpeny veszi körül.


Volkswagen Kassel, az elektromos hajtásrendszerek központja
A motor forgórésze és állórésze, valamint az erőátvitel alkotta hajtásegység gyártása a Volkswagen Group Components kasseli termelési helyszínén zajlik. Alexander Krick, aki a Group Components szervezetében az elektromos hajtások, a teljesítményelektronikák és az erőátviteli megoldások fejlesztéséért felel, hangsúlyozta: „Immár 15 éve fejlesztünk elektromos gépeket, illetve hozzájuk tartozó erőátviteleket, és több mint 10 éve gyártjuk is őket ezen a telephelyen.” Az elektromos gépek és erőátviteli megoldások termék- és folyamatinnovációi a hatásfok és a teljesítmény jelentős növekedését eredményezték. Amint Krick rámutatott: „Sokéves tapasztalatunkkal – például speciális mágnesalapanyagok vagy különleges megmunkálási eljárások alkalmazásával – a teljes rendszert optimalizáltuk, jelentősen növelve gazdaságosságát.”

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.