Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Továbbra is stabil a használt autó piac
2024.01.23.
Aktuális

Továbbra is stabil a használt autó piac

Jól indult 2023-ban az első hónapokban a használt autó piac, de szokás szerint nyáron számottevően apadt az érdeklődés, januártól december végéig összesen 760.971 autót írtak át az okmányirodákban. Ez minimális, 1 százalék körüli visszaesést jelent a tavalyi évhez képest. Ezzel szemben az import autók iránt lényegesen, 16-20 százalékkal esett a kereslet- derül ki a Datahouse[1] adataiból. Az árak hazánkban konszolidálódtak, a magánszemélyek továbbra is a készpénzes vásárlást preferálják, ezzel szemben a cégek is szívesen finanszírozzák autóikat, főleg, hogy jelentős verseny van a banki kamatok kapcsán, így kedvező feltételekkel lehet szerződni.

Das WeltAuto

Hektikus esztendőt tudhat magáénak a használt autó piac Magyarországon: az év elején – januártól áprilisig – nagy volt a kereslet a másodkézből származó kocsik iránt, de a nyáron, ahogy minden évben szokás jelentősen visszaesett az autó vásárlási kedv. De különösen igaz volt  ez 2023-ban,  amikor összesen 760.971 autót írtak át az okmányirodák, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2023-ban. A kereslet stabilizálódott, ezzel párhuzamosan az autók árai is csökkentek. Átlagosan az volt megfigyelhető, hogy a másfél évvel ezelőtti árakban realizálódtak az eladási árak. Ehhez hozzájárult az is, hogy az újautó értékesítés elkezdett erősödni, és az újautós kedvezmények, szintén jó hatással voltak a használt autók áraira - mondta el Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.


Hozzátette: „A hazai piaccal szemben a használt autók importja gödörbe került: tavaly mindössze 105662 autót hoztak be külföldről, jelentősen kevesebbet, mint az elmúlt két évben:2021-ben még 130 ezer gépkocsit importáltak, 2023-ban 126 ezret”, tette hozzá Tóth Péter.


Az 2023-ban  az átírásoknál országosan az alsó-középkategóriás és a kisautók domináltak, de jelentősen nőtt az érdeklődés az SUV-k iránt 2023-ban. Ez utóbbit támasztják alá a Das WeltAuto tapasztalata is. A kis autók, és a felső-kategóriás autók mellett a márka országos hálózatában az SUV-k is kifejezetten népszerűek voltak. Egyébként a Das Weltauto hálózatában szívesen vásárolták a családi kombikat is, mint például a škoda Octavia és a Volkswagen Passat kombit. A Das WeltAuto hálózatába tavaly összesen 6034 négykerekűt értékesített (5 százalékkal többet, mint 2023-ban), ebből a budaörsi Das WeltAuto Centrum közel 900-at. A legnagyobb érdeklődés Magyarországon az Opel, a Volkswagen, a Suzuki, a Ford, a BMW és a Skoda iránt volt. Legtöbben Budapesten és Pest vármegyében, a legkevesebben Nógrád és Heves vármegyében vásároltak hazai négykerekűt.



Tóth Péter arról is beszámolt, hogy 2024-ben szokatlanul jól indult az év, ami bizakodásra ad okot, de a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója azt is hozzátette, hogy 2024-ben várhatóan stagnálás jellemzi majd a piacot, az árakban és az értékesítési számokban egyaránt.


[1] Forrás: Datahouse Kft.

Adatok forrása: BM NYHÁT

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.