Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Kritikus a helyzet: 15,6 évre emelkedett az autók átlagéletkora
2023.10.10.
Újdonság a Das WeltAutotól

Kritikus a helyzet: 15,6 évre emelkedett az autók átlagéletkora

Egyre öregebbek a magyar autók, erről árulkodik a KSH szeptember végén publikált statisztikája is, ugyanis 15,6 évre nőtt a személygépjárművek átlagos kora. Az adatok szerint a magyar utakon összesen 4.141.267[1] autó jár, így ez a kor környezetvédelmi és biztonsági szempontból is kritikusnak mondható.

DasWeltAuto

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végi, friss jelentése kimutatta, hogy a magyar személygépjármű állomány átlagos kora 15,6 évre emelkedett a 2022. decemberi 15,4 évről. Ez alatt az időszak alatt ugyanakkor több mint 47 ezerrel emelkedett a magyar rendszámú személyautók száma, részben új járművekkel, részben import autókkal is gyarapodott az állomány. Ez utóbbi halmaz ugyanakkor nem hozott frissülést, ugyanis az a hozzávetőlegesen 50 ezer import autó, amelyet június végéig hoztak be az országba, 60 százalékban 10 évnél idősebb volt. Így azok számára, akik autót szeretnének cserélni, a megoldást továbbra is az idős hazai használtautó-állomány jelenti, ami igencsak népszerű a vásárlók körében: június végéig 416.835 autó cserélt gazdát határon belül. Elgondolkodtató az a tény is, hogy 10 évvel ezelőtt mindössze 13 év volt az átlagéletkor a KSH adatai szerint.


„Egyre súlyosabb a helyzet Magyarországon, az autók átlagos kora ugyanis megállíthatatlanul nő. Ez azért is komoly probléma, mert a magyarok idős, sok esetben veszélyes állapotú autókkal járnak. Az ilyen öreg autók tulajdonosai – az eladásra készülve – az utolsó egy-két évben jellemzően már nem igazán törődnek a karbantartással, gyakran az olajcsere is elmarad, és ezáltal korszerűtlen, rendkívül elhanyagolt járművek közlekednek az utakon, ráadásul a napjainkban elvárt környezetvédelmi normákat sem teljesítik ezek az idős járművek” – mondta el Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.


Tóth Péter azt is hozzátette, hogy „ezek az autók várhatóan öt éven belül használhatatlanná válnak, vagy gazdasági totálkárosak lesznek, mégpedig azért, mert nagyon sokba kerül az olcsón vásárolt, de hibás, öreg autók tisztességes rendbehozatala.”


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márkákra bontva is közzétette a Magyarországon forgalomban levő autók kor szerinti listáját, amelyet a Zastava vezet 36,9 éves átlagéletkorával. A napjainkban is kapható márkák közül – népszerű old timer autóik miatt – a FIAT az éllovas a 17,3 átlagévével, közvetlenül az Opel (11,3 év) és a Volkswagen (12,7 év) előtt.


Tóth Péter a kilátásokról is beszélt, véleménye szerint akkor csökkenhet a hazai autóállomány átlagéletkora, amennyiben rendeződik az újautó-értékesítés, és csökken az importban megjelenő koros autók száma.


[1] Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

2023. szeptember 29.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.