Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Komoly veszélyeket hordoz, ha idős autóban utazunk
2018.05.30.
Das WeltAuto hírek

Komoly veszélyeket hordoz, ha idős autóban utazunk

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017 végén 14,1 év volt a hazai utakon futó 3.471.997 gépkocsi átlagéletkora. Az öregedő autóállomány alapvetően több szempontból is aggályos, többek között számtalan biztonsági kételyt vet fel. A Folksam biztosítótársaság Svédországban készített videót arról, hogy mennyire veszélyes lehet az, ha idős autóval járunk.

DasWeltAuto

Ugyan az újautó értékesítések már átlépték a százezres határt (összesen 116 265 kocsi talált gazdára) 2017-ben, az autóállomány átlagéletkora tavaly is nőtt, ami leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt esztendőben összesen 155.414 gépkocsit importáltak magánszemélyek és kereskedők az országba, s ezeknek a 61 százaléka (95.147) 10 évnél idősebb volt. 2018 első 4 hónapjában a használt autó import közel 10%-kal nőtt a tavalyi évhez képest, hasonló kor szerinti megoszlásban.  A hazai használt autó eladások esetében még rosszabb az arány, ugyanis 78 százalékában 2008-nál korábbi gyártású modellek cserélődtek. Ennek eredményeként, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017 végén már 14,1 év volt a személyautók átlagéletkora. Az statisztikák alapján tavaly 3.471.997 gépkocsi  futott az utakon.

"Sajnos egy öreg használt autó kapcsán számtalan probléma merül fel. A környezetszennyezés az egyik ilyen szempont, a másik a fenntartás kérdése, hiszen egy idős autóra jóval többet kell költeni egy fiatalabb társánál. A harmadik pedig a biztonság, ugyanis a koros kocsik kevésbé nyújtanak védelmet az utasok számára"  - mondta el Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Ez utóbbi témával kapcsolatosan végzett kutatást a Folksam biztosítótársaság Svédországban, méghozzá úgy, hogy megvásárolt két idős használt autót. Az egyik egy 2003-as, a másik egy 2004-es japán autó volt, s azt vizsgálták, hogy ezek a kocsik miként teljesítenek a szokványos törésteszten frontális és oldalirányú ütközés esetén.

Mindkét rozsdás kocsi leszerepelt a szimulált karambolok során, a szakértők szerint, ha élő emberek utaztak volna a fedélzeten, súlyos agykárosodást és csonttöréseket szenvedtek volna. Egy karambol esetén ugyanis az ütközési energia elvezetésére tervezett, és a korrózió miatt meggyengült alkatrészek egyszerűen összeroppantak, így a tesztbábú például a légzsák helyett a kormánykerékbe csapódott, onnan pedig a B-oszlopnak vágódott.

A videó ezen a linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=banBlygDmxk

"A teszt során nem a márkán vagy a típuson volt a hangsúly, hanem az ügy azért tanulságos, mert egyértelműen alátámasztotta azt, hogy egy korrodált, koros jármű nem tudja azt a biztonságot nyújtani, amit újkorában. Magyarországra ömlenek be az idős kocsik, ezzel viszont emberek százezrei kockáztatják saját és családjuk biztonságát - tette hozzá Frank György. - Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan nepperek, akik a rozsdás autókat bagóért felvásárolják, látszólag rendbe hozzák, majd értékesítik. A rozsdamarta lyukakat betömködik, letakarják valamivel, majd simára glettelik és lefestik. Így műszer, vagy megbontás nélkül zsákbamacska, hogy, mi van a festék alatt."

A márkaigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy autóvásárlás előtt minden esetben nézessük át a kiszemelt gépkocsit egy márkaszervizben, de azt is hangsúlyozta, hogy ha tehetjük, ne a legolcsóbb megoldást válasszuk. Érdemes papíron gyors számítást végeznünk, s hamar kiderül, hogy az olcsó kocsi sokkal drágább hosszútávon egy fiatalabb járműnél. Amennyiben van módunk rá, fordítsunk nagyobb összeget a vételkor az autónkra, sőt, akár használt kocsik esetében is vizsgáljuk meg a hitelajánlatokat, mert jelenleg kedvező feltételek mellett juthatunk hozzá minőségi gépkocsikhoz a piacon.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.