Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Érzelemdús és funkcionális – Az I.D. R Pikes Peak formavilága
2018.06.11.
Újdonság a Volkswagenről

Érzelemdús és funkcionális – Az I.D. R Pikes Peak formavilága

Mintegy hét hónapja vette kezdetét az I.D. R Pikes Peak fejlesztése, még a Volkswagen dizájncsapata számára is igen sokrétű kihívásként. „Jelentős tapasztalatokkal rendelkezünk a nagyteljesítményű modellekről, illetve versenyautókról, ám egy olyan nagyerejű prototípus, mint az I.D. R Pikes Peak, számunkra is világpremiert jelent” – hangsúlyozta Klaus Bischoff, a Volkswagen márka formatervezésének vezetője. „Feladatunk úgy szólt, hogy az I.D. család semmi mással össze nem téveszthető formai nyelvezetét egy ilyen extrém és érzelemdús versenyautóban fogalmazzuk meg.”

VW

Az I.D. R Pikes Peak formavilágának egyfelől már első pillantásra egyértelművé kellett tenni, hogy a jövőbeni I.D. család (I.D., I.D. CROZZ, I.D. BUZZ, I.D. VIZZION), vagyis a Volkswagen 2020-tól a piacra érkező, tisztán elektromos hajtárendszerű széria-modellsorozatának tagja. A márka első elektromos versenyautója karosszériájának másfelől műszaki szempontból is optimális feltételeket kellett biztosítania. „Egész csapatomat maximálisan motiválta e különleges kihívás, s büszkeséggel tölt el minket, hogy e különleges projektet megvalósító gárda tagjai lehettünk” – folytatta Klaus Bischoff.

 

Szoros egyeztetés a formatervezők és technikusok között

Az „Unlimited” kategóriában rajthoz álló versenygép formatervezői fejlesztése 2017 októberben azzal a bizonyos „tiszta lappal” indult. Első megbeszélésén nem sokkal több állt Klaus Bischoff és csapata rendelkezésre az I.D. R Pikes Peak karosszériájával kapcsolatban, mint a technikusok által kívánt hosszúság, szélesség és magasság. „Természetesen azt is tudtuk, hogy hegyiversenyről van szó” – idézte fel a formatervező.

Ez utóbbi különösen fontos információ, a világ leghíresebb hegyiversenyének fizikai keretfeltételei ugyanis egyedülállóak a járműves formatervezésben. A versenyautó aerodinamikájának, illetve motorjai, akkumulátorai és fékei hűtőrendszereinek a ritka magaslati levegőben – rajt 2862, cél 4302 méteres tengerszint feletti magasságon – még az versenysportban is kiemelkedőnek számító terhelést kell elbírniuk. „A tervezési folyamat során különösen fontosnak bizonyult a technikusokkal folytatott szoros egyeztetés” – jellemezte Klaus Bischoff mindenekelőtt a Volkswagen Motorsport és a Volkswagen Design aerodinamikai specialistái közötti csapatmunkát. „Feladatunk az volt, hogy formába öntsük a megadott elvárásokat, a forma és a funkció sajátos szimbiózisát hozva létre.”

 

Hatás az I.D. család sorozatgyártású tagjaira

A Volkswagen Design csapata sikerrel ötvözte az I.D. család meghatározó dizájnelemeit az I.D. R Pikes Peak extrém karosszériaformáiban. „Az I.D. jellegzetes megoldása a kimondottan sima és esztétikus formai nyelvezet, már-már szoborszerűen plasztikus minőségben. Mindezt letisztult grafika és egyedi rajzolatú világítás egészíti ki, olyan elemek, amelyeket a jövőbeni I.D. család sorozatgyártású modelljeitől vettünk át az I.D. R Pikes Peak számára” – magyarázta Klaus Bischoff.

Az 56 esztendős formatervező szerint az I.D. R Pikes Peak jelentős lépés a márka elektromos mobilitási stratégiájában. „Egy olyan szupersportautó, mint az I.D. R Pikes Peak intenzív érzelmeket ébreszt a nézőkben. Az elektromos mobilitás témájának ezen érzelemdús interpretációja az I.D. család szériagyártású tagjaira is bizonyosan kifejti hatását.” A zárt orrkialakítással az I.D. család formavilága a Volkswagen dizájngénjeinek megtestesítője is egyben, amelyeket még a Bogár és a T1-es kisbusz alapozott meg. „Az I.D. R Pikes Peak formáinak megalkotásakor egyértelműen a versenypályán mutatott képességek álltak a középpontban. Ez a kihívás igazán élvezetes munkát jelentett” – vallotta Klaus Bischoff.

Az I.D. R Pikes Peak versenypremierjére 2018. június 24-én, az amerikai egyesült államokbeli Colorado államban kerül sor. Romain Dumas pilóta célja egyértelműen az elektromos versenyautók jelenlegi pályarekordjának megdöntése. „Nagy örömmel töltene el, ha az általunk kifejlesztett formák hozzájárulhatnának e nehéz feladat teljesítéséhez” – mondta Klaus Bischoff. „Mindenesetre igencsak szorítunk majd azon a napon Volkswagen Motorsportbeli kollégáinknak.”

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.