Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Egyre népszerűbbek a SUV modellek a használt autó piacon
2024.05.07.
Újdonság a használtautópiacról

Egyre népszerűbbek a SUV modellek a használt autó piacon

Az első negyedévben az autó átírások száma több mint 25 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbiakat. Így a március végéig gazdát cserélt 226.199 db gépkocsi 12,9 százalékkal több az elmúlt év azonos időszakában regisztráltnál – olvasható a Data House összesítésében. A legnépszerűbb márkának az Opel, a Volkswagen és a Suzuki számított.

DasWeltAuto

Az idei legerősebb hónap a március volt, 76.788 adásvétellel, ami 5,3 százalékkal haladta meg a piac tavalyi harmadik havi teljesítményét, ugyanakkor a múlt hónapban és az első negyedévben egyaránt az Opel és a Volkswagen vezette a használtpiacot, mégpedig jókora előnnyel.


A 8.311 Opel-átírás 10,82 százalékos piaci részesedést jelent, a 7.937 Volkswagen pedig 10,34 százalékot, míg a harmadik helyen lévő Suzuki a 6.398 átírással mindössze 8,33 százalékos piaci részesedést ért el.


A magyar piac sajátossága, hogy a márciusihoz képest az első negyedéves összesítésben a sorrend semmit sem változott, sőt, a márkák piaci részesedése is csupán néhány tized százalékkal különbözik a két listán.


Mindezekről Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója úgy vélekedett, hogy 3-4 év múlva markáns változást fogunk látni a márkák sorrendjében, piaci részesedésükben, illetve a méretkategóriákban is. Ma ugyanis az átírásokat az alsó-közép


kategória vezeti 64.204 darabbal és 28,38 százalékos piaci részesedéssel a kisautók (47.797 darab, 21,13%), valamint a felső-közép kategória (32.086 darab, 14,19%) előtt. A magyar piac sajátossága, hogy a negyedik legnagyobb forgalmú kategória, az alsó-közép méretű C-SUV modellekből csupán 11.746 cserélt gazdát, ami mindössze 5,19 százalékos részesedést jelent.


Az első negyedév kedvenc használt modelljei

SUZUKI SWIFT                       9068

OPEL ASTRA CLASSIC         6667

FORD FOCUS                          6456

VOLKSWAGEN PASSAT        6138

ŠKODA OCTAVIA                    6042

VOLKSWAGEN GOLF             5979

OPEL CORSA                           4615

BMW SERIES 3                        3899

VOLKSWAGEN POLO             3325

ŠKODA FABIA                          3237

Forrás: Data House


A használtpiac legkeresetteb modelljei évek óta nagyjából ugyanazok, és az átírások adatai azt mutatják, hogy ezek többnyire tizenéves autók. Ám – amint Tóth Péter rámutatott – az SUV kategória hazánkban is vitathatatlanul népszerű, viszont a Swift, az Astra vagy a Focus nem ilyen, tehát ezeket előbb-utóbb SUV modellek szorítják le a dobogóról. Így a kategóriasorrend is át fog alakulni.


„Emellett például a KIA/Hyundai ma 6-8 éves népszerű modelljei egyre keresettebbek lesznek a használtpiacon, úgyhogy el tudom képzelni, hogy a használtpiac népszerűségi listáját vezető márkák helyét az ilyen feltörekvő márkák fenyegethetik akár néhány év múlva” – mondta a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója rámutatva ugyanakkor, hogy az Európai Uniós szintű tendencia szerint az elmúlt másfél évben a használt elektromos és hibrid autók ára jóval gyorsabban és nagyobb mértékben csökkent, mint a belsőégésű motorral ellátott modelleké, vagyis az e-autók kevésbé tartják az értéküket.


Az okokról Tóth Péter elmondta, hogy az elektromos autók vásárlóit egyrészt az befolyásolja, hogy akinek naponta 400-500 kilométert kell megtennie, és a munkája nem teszi lehetővé, hogy a töltöttséget figyelje, vagy állandóan töltőállomást keressen, az marad a dízelnél.


Másrészt folyamatos és intenzív az elektromos technológia fejlődése, így sok vevő felteszi a kérdést: érdemes-e 300-500 kilométeres hatótávú autót venni, ha „holnapután”, vagyis két-három éve múlva a 600-700 kilométeres hatótáv lesz az általános. Ez a kivárás persze a használt árakra is negatívan hat. Emellett egyre több márka jelenik meg elektromos modelljeivel az új modellek piacán, így az árverseny a használtpiacon is érezhető.


Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.