Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Dübörög a használt autó piac: a másodkézből származó járművek jelentik a megoldást az autót keresőknek
2022.04.24.
Das WeltAuto hírek

Dübörög a használt autó piac: a másodkézből származó járművek jelentik a megoldást az autót keresőknek

Továbbra sem üzemelnek az autógyárak teljes kapacitással, így változatlanul hosszúra nyúlik az új autók kiszállítási ideje világszerte. Ennek köszönhetően óriási az érdeklődés a használt autók iránt: a Datahouse[1] adatai alapján 2022 első negyedévében 12 százalékkal több négykerekűt, összesen 221 ezer autót vásároltak másodkézből Magyarországon a tavalyi év hasonló időszakához képest. Mivel nincs utánpótlás, a kínálat hónapról hónapra csökken, így a használt autók ára jelentősen, bizonyos modellek esetében akár 15-20 százalékkal nőtt.

Das WeltAuto

Amíg az autógyártásban nem áll helyre a rend, és nem tudnak ismét teljes kapacitással gyártani az üzemek, addig a használt autók jelenthetik a megoldást a piacon. Ezt a prognózist pedig egyértelműen megerősítik a Datahouse használt autó piaci statisztikái is: az autó átírások száma 2022 első negyedévében 12 százalékkal túlszárnyalta a 2021-es év hasonló időszakának eredményét. Idén januártól március végéig összesen 221.443 autó cserélt gazdát határon belül, amely közel 24 ezer autóval több a 2021-es tulajdonosváltásoknál.

„A tavalyi rekord évnek számított a használt autó piacon, soha annyi autó nem cserélt gazdát hazánkban, mint 2021-ben. A jelenlegi érdeklődést látva 2022-ben újabb csúcseredmény születhet” – vélekedik Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója. – „Jelentős problémát jelent azonban, hogy nincs utánpótlás a kínálatban, így kevés minőségi használt autó érhető el Magyarországon, ráadásul azok is pillanatok alatt elkelnek. A keresleti piacnak köszönhetően az árak továbbra is emelkednek, előfordulhat olyan eset, hogy egy két évvel ezelőtt újonnan vásárolt autó jelenleg többet ér az újkori áránál.”

A hazai szűkülő használt autó kínálatnak köszönhetően nőtt az érdeklődés az import autók iránt, az első negyedévben ugyanis több mint 35 ezer négykerekű érkezett a határon túlról, amely szintén 12 százalékkal több a 2021 első negyedévében regisztrált mennyiséghez képest. A külföldről érkező gépjárművek azonban nem segítik a hazai autóállomány fiatalodását, mivel 67 százalékban 10 évnél idősebb modellek érkeztek Magyarországra. A határon belüli átírások esetében még rosszabb a helyzet: a magyarok 76 százalékban vásároltak olyan autót, amelynek a gyártási éve 2012-es, vagy annál korábbi.

A használtautó-piacon 2022 első három hónapjában legtöbben alsó-közép-, kisautó- vagy felső-középkategóriájú modelleket vásároltak, de népszerűek voltak az egyterű modellek is. A legkeresettebb márkának az Opel (25.961 autó), a Volkswagen (21.817 autó) és a Suzuki (19.264 autó) számított. A prémium márkák közül az Audi, a BMW és a Mercedes is a legjobb tízben végzet. A típusok rangsorát az Opel Astra nyerte a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt, közvetlenül megelőzve a Volkswagen Golfot és a Passatot. A legjobb tízbe a ŠKODA Octavia és a Volkswagen Polo is befért.

A használt autók iránt a legélénkebb kereslet Budapesten és Pest megyében volt, a legkevesebben Nógrád megyében és Tolna megyében vásároltak használtan négykerekűt.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.