Spirit Auto Kaposvár Hírek

Tapasztalja meg a tiszta barcelonai szabadság érzését. Ez a SEAT. Fedezze fel a sokszínű modelljeinket és találja meg álmai SEAT modelljét.

  1. Hírek
  2. Az új CUPRA Ateca: a sportosság legkorszerűbb értelmezése
2018.10.31.
Újdonság a SEAT-ról

Az új CUPRA Ateca: a sportosság legkorszerűbb értelmezése

A SEAT díjnyertes motorsport részlegéből önálló márkává előlépett CUPRA az egyediség, a kifinomultság és a teljesítmény legkorszerűbb formáját testesíti meg. A szenvedély hívta életre, hogy világszerte meghódítsa az autózás rajongóit olyan járművek megalkotásával, amelyek a múltban való nosztalgiázás helyett a jelenkor eredményeit képviselik. A motorsport részleg legtapasztaltabb, legelkötelezettebb és legmegszállottabb tagjai visszatértek a műhelybe, hogy megalkossák a vállalat egy új dimenzióját és új megvilágításba helyezzék a szervezet kompetenciáit, képességeit és a benne rejlő lehetőségeket.

SEAT

A CUPRA a SEAT modelljeire fókuszálva kíván egy igen változatos termékkínálattal előállni. Hasznukra lesz ebben a Volkswagen Csoport erőteljes technológiai eszköztára, amellyel lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttük. Ugyanakkor nyitottak minden olyan - emberekkel és vállalatokkal történő - együttműködésre, ahol a két fél egy nyelvet beszél és hasonlóan gondolkodik a vásárlói élmények megteremtéséről, az eladásösztönzésről (merchandising), a kiegészítők, a különböző események és természetesen a motorsport szerepéről.

 

Ahogy egyre sokszínűbbé válik a CUPRA tevékenysége, egyre több olyan új modellel jelentkezik, amely tökéletesen egyesíti a teljesítményt, a vezetés élményét és a hétköznapi használhatóságot. Ehhez a márka igénybe veszi a meglévő, SEAT által használt infrastruktúrát is, így egy speciálisan nekik szánt bemutató téren lehet jelen 277, egyedileg kiválasztott kereskedésben Európa-szerte.

Ez az utazás februárban kezdődött, amikor az új márka színre lépésével együtt bemutatkozott az első modell is, a CUPRA Ateca. Ez a nagyteljesítményű SUV egy új időszak kezdetét jelzi és egyben tökéletes modell a CUPRA márka piaci bemutatkozásához.

A prémium márkák által dominált szegmensben a CUPRA Ateca bemutatkozása felborítja a jelenlegi erőviszonyokat, elhódítva az embereket a hagyományos, megszokott választásaiktól a sportosság egészen újszerű és modern formái felé terelve őket, azt sugallva: nem kell a luxuskategóriából vásárolnod azért, hogy egyedinek érezd magad.

 

Bevezetés

 

A CUPRA markánsan jeleníti meg az egyediséget, kifinomultságot és a teljesítményt, a CUPRA Ateca pedig tökéletes elegye ezeknek a márkaértékeknek. Egy jármű, amelyet a mérnökök és formatervezők szenvedélye hívott életre és amely azoknak született, akik értékelik ezeknek az erényeknek a valóságban történő megjelenítését.

A CUPRA Ateca SUV modell egy új márka születését jelzi és egyben tökéletes első modell is a CUPRA márka számára. Szegmensének egyedi, különleges modellje, amely tökéletesen illeszkedik az ügyfelek igényeihez.

A CUPRA Ateca feltűnő külső megjelenéséhez stílusos belső tér és megfelelő teljesítmény társul. Céljai eléréséhez a komoly mérnöki háttér alapvető műszaki megoldásait alkalmazzák, anélkül, hogy túlbonyolítanák, vagy szem elől tévesztenék a jármű lényegét.

 

“Az SUV modellek népszerűsége továbbra is töretlenül nő, de a CUPRA Atecához fogható modell nincs még egy a piacon. Éppen ezért hiszünk a modell sikerében és úgy gondoljuk, nagyszerű első pillére lesz a márkának, tökéletesen megtestesítve a CUPRA központi márkaértékeit, a kifinomultságot, az egyediséget és a teljesítményt.” - nyilatkozta Wayne Griffiths, a SEAT értékesítésért és marketingért felelős alelnöke. “Úgy gondoljuk, hogy jó eséllyel nyerhetünk meg a márka számára új ügyfeleket, akik ilyen egyedi, a tömegmodellek és a hagyományos prémium szegmens közé pozícionált modellt keresnek.”

 

A CUPRA Ateca szíve és lelke a piac technológiailag egyik legfejlettebb erőforrása, egy turbófeltöltésű, közvetlen befecskendezésű négyhengeres 2.0 TSI benzines aggregát, amely figyelemre méltó 300 lóerő teljesítményre képes, maximális forgatónyomatéka pedig 400 Nm. Teljesítményét egy még simább és pontosabb váltásokkal dolgozó hétsebességes, kettős tengelykapcsolós (DSG) sebességváltón keresztül adja le a 4Drive összkerékhajtásnak, amellyel a CUPRA Ateca bizalmat, stabilitást és magabiztosságot sugall.

A CUPRA Ateca ámulatba ejtő teljesítménye összhangban van vonzó külső formatervével. Elöl a méhsejt mintázatú felső hűtőrács közepén kapott helyet az új CUPRA embléma. A fényes fekete elemek visszatérő részletek a modellen, az autó hátsó részén pedig négy kipufogó kapott helyett a hátsó diffúzor két szélén. Az SUV elegáns megjelenéséről ezen kívül a 19 col peremátmérőjű gyémánt mintázatot követő könnyűfém keréktárcsák gondoskodnak.

 

Hajtásrendszer

 

Minden CUPRA lényege az erejében, a teljesítményében és a vezetési élményben rejlik. Arról, hogy ez az Ateca esetében is teljesüljön, a piac jelenleg egyik legkorszerűbb négyhengers benzines erőforrása gondoskodik. Az 1984 cm3-es közvetlen befecskendezésű, turbófeltöltésű motornál a furat mérete 82,5 mm, a löketé pedig 92,8 mm, ennek megfelelően a sűrítési arány 9:3:1, amelynek segítségével lehetségessé válik az 5 300 és 6 500 fordulatszám között a figyelemre méltó, 300 lóerős teljesítmény elérése. Ehhez még hozzájön az igen széles, 2 000 és 5 200 fordulatszám között elérhető 400 Nm-es nyomaték és a CUPRA Ateca máris készen áll, hogy elérje 247 km/órás maximális sebességét.

A CUPRA Ateca alacsony saját tömege miatt (mindössze 1 540 kilogrammot nyom vezető nélkül) illetve az ehhez társuló nagy teljesítményű motorja révén mindössze 5,2 másodperc alatt gyorsít fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.

Ezt a kivételes gyorsulást segíti az új fejlesztésű hétsebességes kettős tengelykapcsolós (DSG) sebességváltó alkalmazása is, amelyet úgy hangoltak, hogy sportosabb érzet mellett gyorsabb, simább és még pontosabb váltásokkal működjön. A CUPRA Ateca modellt rajtautomatikával is felszerelték az állóhelyzetből történő még élénkebb kigyorsítás érdekében.

„A CUPRA Ateca kimagasló vezetési élményt és teljesítményt kínál. Köszönhető ez a modell alacsony súlypontjának, az adaptív futómű-szabályozásnak (DCC), az opcionálisan elérhető Brembo fékeknek, a 300 lóerős teljesítményre és 400 Nm maximális forgatónyomatékra képes sportos erőforrásnak illetve a hozzá kapcsolódó hétsebességes DSG sebességváltónak és a 4Drive összkerékhajtásnak.” - részletezte Dr. Matthias Rabe, a SEAT kutatás és fejlesztés területéért felelős alelnöke. „A prémium szegmens képviselőinek teljesítményét kínálja és ebben az árkategóriában nincs ellenfele."

Négy kipufogócsövének köszönhetően a CUPRA Ateca kimagasló teljesítményét erőteljes hang kíséri, ezzel is fokozva a sofőrülésen érzett drámai hatást.

De a fejlesztések nem csupán a teljesítményről szólnak. A CUPRA Atecát olyan műszaki megoldásokkal szerelték fel, amely a hatékonyságát szem előtt tartva gondoskodik annak javításáról, így az SUV modell a hétköznapi használat során is megállja a helyét.

Ezért a hétfokozatú sebességváltón is módosítottak, hogy nem mindennapi teljesítményét alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett teljesítse, míg a 2.0 literes TSI erőforrást egy új fejlesztésű Otto részecske szűrő rendszerrel szerelték fel, hogy megfeleljen a kibocsátásról szóló legújabb törvényi előírásoknak.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a CUPRA Ateca széndioxid-kibocsátása 192 g/km és 201 g/km között alakul, míg a WLTP ciklus szerint mért üzemanyag-fogyasztási értékek 7,4 liter és 8,9 liter/100 km között várhatók.

 

Futómű

 

A CUPRA Ateca motorteljesítményének kontrollálása és használható teljesítménnyé alakítása nagyban függ a futómű különböző szempontok mentén történő beállításától.

A CUPRA Ateca független kerékfelfüggesztést kapott, elől McPherson rendszerű felfüggesztéssel, hátul pedig multilink (többlengőkaros) felfüggesztéssel. Az adaptív futómű-szabályozás (Dynamic Chassis Control - DCC) alkalmazásával az mindig a vezető igényeinek megfelelően igazítható, segítségével pedig a CUPRA Ateca elképesztő teljesítménye is biztonságosan az aszfaltra vihető.

Ezen kívül a CUPRA Ateca modellt 4Drive összkerékhajtási rendszerrel szerelték fel, amely az egyik legbiztonságosabb, és legfejlettebb összkerékhajtás a világon. A 4Drive rendszer valós időben elemzi az útviszonyokat, beleértve a gépkocsi és minden egyes kerék sebességét, a kormánykerék pozícióját és a vezetési stílust illetve vezetési módot annak érdekében, hogy minden pillanatban gyorsan és hatékonyan adja át az erőt a megfelelő kerekeknek. A 4Drive rendszer lényegében azért készült, hogy a CUPRA Ateca által nyújtott vezetési élményt támogassa minden körülmények között.

A 4Drive rendszert arra optimalizálták, hogy minden elérhető vezetési módban működhessen: Komfort, Sport, Egyéni, Havas körülmények között, Off-road és természetesen CUPRA vezetési módban.

Amikor a vezetői profilok között a CUPRA vezetési módot választjuk, akkor a kipufogókon keresztül a motor azonnal jellegzetes hanggal reagál, és az adaptív futómű-szabályozás egy sportosabb menet-funkcióra hangolja a járművet. Bármelyik vezetési módot választjuk, az észrevehetően megváltoztatja a CUPRA Ateca karakterét.

 

Ekkora teljesítményt kezelni felelősséggel jár, ezért a mérnökök továbbfejlesztették a CUPRA Ateca fékrendszerét. Az SUV modellt így nagyobb - 340 illetve 310 milliméteres - első és hátsó tárcsákkal szerelték, ezzel is tovább növelve az SUV modellben helyet foglalók biztonságérzetét. Opcionálisan elérhető a Performance Pack teljesítmény csomag, ami 18 hüvelykes, nagy teljesítményű, fekete Brembo fékekkel lassítja a CUPRA Atecát.

Az alkalmazott futómű megoldások és a progresszív kormányzás rendszerének együttese nem csupán páratlan vezetési élményt garantál, de egy egészen különleges, ösztönös kapcsolatot is létrehoz a jármű és annak vezetője között.

 

Külső megjelenés

 

A CUPRA Ateca feltűnő külső megjelenése azonnal jelzi, hogy egy nagy teljesítményű járműről van szó. Jelenlétével bizalmat sugároz és kétséget sem hagy afelől, hogy a CUPRA Ateca az SUV kínálat legdinamikusabb tagja.

Elöl a méhsejt mintázatú felső hűtőrács közepén kapott helyet az új CUPRA embléma. A CUPRA felirat betűi matt alumíniumból készültek, és a hűtőrács alsó részén, az egyedi tervezésű lökhárító felett kaptak helyet.

A CUPRA Ateca szépen kidolgozott orr része a Full LED fényszórók vonalaival folytatódik. Ezek nem csupán az elképesztő fényt garantálják, de tovább erősítik a modell széles kiállását, határozott és erőteljes megjelenését. Az ajtók kireteszelésével a külső visszapillantó tükrökben elhelyezett LED fények megvilágítják az ajtóküszöbökhöz közeli területet, a CUPRA logót és a feliratot üdvözlő fényként vetítve a földre.

„A CUPRA Ateca az Ateca modellünk legmodernebb, továbbfejlesztett változata, amely tökéletesen egyesíti formatervezési nyelvünk minden részletét azokkal a dinamikus jegyekkel, amelyek egy nagy teljesítményű járművet jellemeznek. Ez végigkíséri a teljes járművet a meghatározó orr kialakítástól indulva a teljes karosszérián keresztül a nagy gonddal megformázott hátsó részekig.” - nyilatkozta Alejandro Mesonero-Romanos, formatervezési vezető.

 

A fényes fekete részek visszatérő elemként jelennek meg a CUPRA Ateca külsején.  Így például a tetősínek, a külső visszapillantó tükrök, az ablakkeretek, az oldalsó díszlécek, a kerekek, az első hűtőrács, az első és hátsó diffúzorok, valamint a hátsó ablakot keretező légterelők is megkapták ezt a formai megoldást. A fekete féknyergek, a sportos hátsó lökhárító, a rézszínű CUPRA embléma a csomagtartón, a négy kipufogó cső a hátsó diffúzor két szélén, illetve az exkluzív, 19 col peremátmérőjű gyémánt mintázatot követő könnyűfém keréktárcsák a CUPRA  emblémával, mind-mind az egyedi megjelenésű és dinamikus szabadidő autó sportosságát és eleganciáját hangsúlyozzák. A hatás ugyanaz marad, bármelyik fényezést is választjuk a karosszéria számára: Energy Kék, Velvet Vörös, Brilliant Ezüst, Rodium Szürke, Magic Fekete és  Nevada Fehér színekből választhatunk, de a CUPRA nagy teljesítményről árulkodó elemei mindegyik fényezésnél érvényesülnek.

Már az ajtónyitást megelőzően láthatóvá válik a CUPRA Ateca egyedi személyisége, amikor az üdvözlő fény a földre vetített CUPRA felirattal és emblémával köszönti az autóban helyet foglalókat.

 

Belső kialakítás

 

Az autóba beülve egyből feltűnik a CUPRA Ateca vezetőre fókuszáló, kényelmet és kifinomultságot kínáló belső kialakítása. A jármű által közvetített érzet kettős: egyaránt sugározza a legkomolyabb teljesítményt megcélzó modellek világát és az utasait teljes kényelemben szállító autó érzetét.

A CUPRA embléma a kormánykeréken, a padlószőnyegeken, a kulcson, és a vezetőt a motor beindításakor üdvözlő multimédia rendszer érintőképernyőjén is megjelenik.

A gépkocsi belső terében az ajtók borításai Alcantara kárpitozásúak, a CUPRA emblémát itt az ajtók küszöbén lévő alumínium lapocskán találhatjuk meg. A sportülések ugyancsak Alcantara borítást kaptak, fekete színben rézszínű öltésekkel készültek, az oldalak lezárására pedig szénszálas betéteket használtak.

A vezetőülésben elhelyezkedve láthatjuk, hogy a rézszínű varrások a sport kormánykeréken és a sebességváltó gombján is megtalálhatóak. A pedálokat alumíniumból készítették, ezzel is fokozva azt az érzést, hogy a vezető egy igen különleges járművet irányíthat.

 

A belső térben végignézve a prémium érzetet erősíti a klímaberendezés levegő-beáramlóinak ezüst vagy fényes fekete színe, utóbbi színt kapta a drive select választógombot és a sebességváltót is befogadó központi konzol is.

A vezető előtt kapott helyet a digitális műszerfal, amely - köszönhetően a nagy felbontású kijelzőjének illetve a navigációs rendszer 8 col képátlójú érintőképernyőjének - egyértelmű formában kínálja fel a legfontosabb információkat. Mindkét eszköz - amellett, hogy műszaki szempontból is a legkorszerűbb technológiát képviselik - a maximumot kínálják kényelem és kifinomultság szempontjából is.

 

Infotainment rendszer és hálózatba kapcsolhatóság

 

A CUPRA Ateca az infotainment rendszer és a hálózatba kapcsolhatóság területén is - akárcsak az utakon - a csúcsteljesítményt képviseli. Mindezt a Full Link (Apple CarPlay és Android Auto) legújabb generációjának segítségével, a SEAT DriveApp alkalmazás használatával illetve a szegmens legfejlettebb digitális kijelzőjével biztosítja.

A CUPRA Ateca alapfelszereltsége három fő alapelvet céloz meg: a technológiát, a formát és a biztonságot. Éppen ezért az olyan rendszerek, mint a kulcsnélküli ajtónyitás és indító rendszer, a vezeték nélküli töltő, a GSM jelerősítő, a 360 fokos körpanorámás kamera, a 8 col képátlójú érintőképernyővel ellátott navigációs rendszer, a digitális műszerfal és a parkoló asszisztens is az alapfelszereltség része a CUPRA Atecában.

A digitális műszerfal nagy felbontású digitális műszeregysége nem csupán a funkcionalitás egy magasabb fokát kínálja, de lehetővé teszi a vezető számára, hogy a neki legfontosabb információkat jelenítse meg rajta. Lehetővé teszi ugyanis, hogy a gépkocsivezető az analóg műszerek hagyományos információitól kezdve - mint például a sebességmérő és a fordulatszámmérő - egészen a teljesen színes térképekig és a navigációig is mindent koncentráltan láthasson és áttekinthessen.

Mint ilyen, modern és sokoldalú megjelenésével észrevétlenül belesimul a CUPRA Ateca belső terébe. A 133 dpi képfelbontású, 1280 x 480 pixeles felbontású TFT képernyőn az információk átkapcsolása a 75 Hz-es frissítési rátának köszönhetően egyszerű és könnyen követhető.

A digitális műszerfalon belül egy kifejezetten sportos kijelzőt is fejlesztettek a mérnökök, amely tudatosan a CUPRA Ateca vezetői számára készült és a fordulatszámot jeleníti meg még áttekinthetőbb formában.

A digitális műszerfalat egy 8 col képátlójú érintőképernyő egészíti ki, amely nem csupán a hétköznapokban használt funkciók - például szórakozással vagy navigációval kapcsolatos információ - megjelenítésére szolgál, hanem a teljesítménnyel összefüggő fontos adatok továbbítására is képes, mint az olajhőmérséklet vagy egy dinamikusabb autózás során fellépő nehézségi erő nagysága.

A SEAT Full Link és a DriveApp integrálásával a CUPRA Ateca számos funkciót átemel az autóba az ügyfelek okostelefonjairól. A tartalmakat a jármű kijelzőjén jeleníti meg, biztonságos módon kínálva hozzáférést az információkhoz és alkalmazásokhoz, ezzel is minimalizálva a vezető figyelmének elterelését.

 

 

 

Összegzés

 

A CUPRA tartalmazza mindazt, amit napjainkban egy nagyteljesítményű járműtől elvárunk. A CUPRA Ateca megalkotásával pedig a márka ennek a járműkategóriának a leglényegesebb vonásait egyesítette egy modellben. Az Ateca ikonikus és erőteljes, mégis praktikus és jól használható autó.

 

A premium márkák által uralt szegmensben a CUPRA Ateca megváltoztatja a piaci viszonyokat. Személyében olyan modell érkezik, amely nem csupán a legjobb köridőket célozza meg, de valódi élményt és bevonódást is kínál a vezető számára. Teszi mindezt úgy, hogy eltávolodik a teljesítmény hagyományos meghatározásától és a legkorszerűbb teljesítményértelmezést veszi alapul.

Alacsony súlypontjával, továbbfejlesztett futóművével, korszerű 2.0 TSI erőforrásával és kiemelkedő teljesítményével a CUPRA Ateca tökéletesen vegyíti a hatékonyságot a gyors és pontos kormányzással, az egyik legdinamikusabb vezetési élményt kínálva ezzel szegmensében.

 

Feltűnő megjelenése a sportosság és a dinamika jegyeit hordozza magán, a CUPRA Ateca emellett magabiztosságot és erőt sugároz az orr részt meghatározó hűtőrácstól indulva egészen az összetett formavilágú hátsó részig.

A belső tér látszatra és tapintásra is egy nagy teljesítményű autóiról ismert márka járműveit idézi, amely nem csupán a felhasznált anyagokban és a kidolgozás minőségében köszön vissza, de a legkorszerűbb technológiák alkalmazásában is tetten érhető.

A teljesítmény és a minőség látható és tapintható elemei között megtaláljuk az opcionálisan elérhető 18 hüvelykes Brembo fékeket és a külső visszapillantó tükrök szénszálas borítású házait. Az exkluzív CUPRA kagylóülések 2018. év végétől lesznek elérhetőek.

Jelenleg nincs a CUPRA márkához hasonló márka a piacon. Az Ateca megjelenése pedig valami új születését jelenti, ahol a jármű fejlesztését végzők ugyanazokat az értékeket vallják, ugyanaz az ambíció és szenvedély hajtja őket az autóiparban elérhető csúcsteljesítmény felé.

A CUPRA Ateca piaci bemutatkozása 2018. év végére várható. Hogy emlékezetes legyen az indulás, az első 7 000 vásárló egy limitált példányszámú üdvözlő ajándékot kap, amiért segítettek elindítani és felépíteni a CUPRA táborát. Ezek a vásárlók egy különleges CUPRA tagsági dobozt kapnak, amelynek valódi szénszálas anyagát rézszínű CUPRA embléma díszíti. A belsejében egy kiemelkedő minőségű, szénszálas CUPRA kulcsvédőt és egy szénszálas CUPRA karkötőt kapnak az első ügyfelek köszönetképpen és CUPRA tulajdonlásuk emlékeként.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.