Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Ausztriában található a világ egyik legfanatikusabb Golf gyűjtője (116 példány sorakozik az osztrák kéményseprő raktárában)
2018.08.09.
Újdonság a Volkswagenről

Ausztriában található a világ egyik legfanatikusabb Golf gyűjtője (116 példány sorakozik az osztrák kéményseprő raktárában)

Egy osztrák kéményseprő rendelkezik a világ talán legnagyobb Golf-gyűjteményével: egészen pontosan 116 példány található Josef Juza Bécs közeli raktárában. A kilencvenes évek óta növekvő kollekcióban az egyszerű alapmodellek mellett akad jó pár különleges darab, közülük több a szeptember 22-i Volkswagen-találkozón is megtekinthető lesz a Hungaroringen.

VW

A wolfsburgi Autostadtot leszámítva valószínűleg nincs még egy olyan hely a világon, ahol annyi Golf parkolna egymás mellett, mint Josef Juza raktárépületében, egy Bécs melletti kis településen. Az osztrák kéményseprő ugyanis imádja a Golfot, s a kilencvenes évektől kezdve 116-ot gyűjtött össze a különböző generációk hétköznapi vagy éppen ritka számba menő példányaiból.

Josef Juza kollekciójában akad jó pár különleges darab, ezek közé tartozik egy sorozatgyártás előtti tolóajtós I-es Golf 1974-ből, egy kézzel összeszerelt, mindössze 71 példányban gyártott, 210 lóerős Golf G60, továbbá egy Rally Golf, amely a második szériából készült, összesen 5000 példányban. Juza tulajdonában található egy CitySTROMer is, amely az RWE német energetikai cég közreműködésével épült 1981-ben. Ez a modell volt az egyik első mindennapi használatra alkalmas elektromos autó, körülbelül 25 létezik belőle a világon. De a gyűjteményben látható az 50 példányban készült, a német nyelvű autós szaklap, az Auto, Motor und Sport tiszteletére gyártott speciális kivitelű kabrió Golf, két lakóautó, két reptéren használt lépcsős Caddy, egy Harlequin Golf, egy 1 millió kilométert futott I-es Golf, egy II-es Pick up, egy dél-afrikai és egy jugoszláv specifikációjú modell vagy például egy kukás autóként használt Caddy is. De a gyűjtő szenvedély nem merül ki pusztán a Golfokban, Jozef Juza 2019 tavaszán nyíló múzeumában ezernél több kisebb, nagyobb modellautó (például komplett GTI sorozat) és sok száz Volkswagen relikvia lesz látható.

"Amikor életemben először ültem be egy Golfba, úgy éreztem, mintha kizárólag rám szabták volna az autót. Az üléspozíció, a vezetési élmény, a mindennapi használhatóság – mind az én ízlésem szerinti volt. Az első Golfot egy második, majd egy harmadik követte. Ekkor azt a célt fogalmaztam meg, hogy szeretném, ha minden élethelyzethez lenne egy alkalomhoz illő Golfom" - számolt be a Golf-szerelem kezdetéről Josef Juza.

A kéményseprő a munkáját egy Caddy-vel végezte, nyárra volt egy kabriója, télre egy Country-ja, amikor sportosabb élményre vágyott, akkor GTI-jét használta, de akadt családi utazásokra szánt példánya is. "Egyszer egy oldtimer kiállításon beleszerettem egy első szériás modellbe, elől dobfékekkel, hátul fecskefarkú légterelővel. Ez számított az első "szükségtelen" Golfomnak. Ekkor váltam igazán gyűjtővé" - tette hozzá.

Josef Juza azt is elmondta, hogy az utóbbi időkben már lassabban bővül a gyűjtemény, de mindig belefut olyan példányokba, aminek nem tud ellenállni, ráadásul sok esetben a szállítási költség drágább, mint a kiszemelt kocsi értéke, így az anyagiak sem szabnak mindig határt. Ezt tükrözi a 116 Golfból álló gyűjtemény, amelyből több modell a szeptember 22-i Volkswagen-találkozó programját is színesíti majd a Hungaroringen. Ezek mellett gyári különlegességek és újdonságnak számító modellek is megtekinthetőek lesznek a mogyoródi versenypályán.

 

A Volkswagen-találkozóról

A Volkswagen hat évvel ezelőtt, 2012-ben szervezett először Golf-találkozót. Az akkori és az egy évvel későbbi rendezvény népszerűségének köszönhetően a kiállított modellek sora egyre bővült, az esemény pedig a wolfsburgi márka igazi ünnepévé nőtte ki magát, ahová minden Volkswagen-tulajdonosnak érdemes ellátogatnia. A program sikerét jól mutatja, hogy évről évre (az időjárástól is függően) 10-12.000 fő látogat el a mogyoródi versenypályára. Idén, immáron hetedik alkalommal szervez autós randevút a márka a Hungaroringen, a Volkswagen-találkozót ezúttal szeptember 22-én tartják.

A központi helyszínen – tehát a Paddockon – a korábbi évek gyakorlatához hűen az a háromszáz Golf sorakozik majd, amelyet szakmai zsűri választ ki az előre regisztráltak közül. A Bogarak és a Transporterek a Hippifaluban kapnak helyet a többi léghűtéses modellel és haszonjárművel egyetemben, de együttműködő partnereink gondozásában az előre jelentkező Passat, Scirocco és Corrado, Jetta, Bora és Vento, valamint Polo modellek is külön-külön szekcióban parkolnak majd a Hungaroring pályacsíkján belül. Az előbb felsorolt Volkswagen modellek tulajdonosai, akik típustársaikkal szeretnének egy csokorban parkolni, gépkocsijukat a www.volkswagen-talalkozo.hu honlapon keresztül regisztrálhatják. Természetesen a rendezvény előzetes jelentkezés nélkül is látogatható, ez esetben a Volkswagen-tulajdonosok a versenypálya területén található vegyes parkolóban állhatnak majd.

A több ezer Volkswagen már magában is izgalmas látnivaló, de a szervezők 2018-ban is számos új, és korábban már bevált programot szerveznek a nap során, így például ezúttal is ellátogat a Hungaroringre a Volkswagen Driving Experience csapata, amely a nap folyamán látványos műsorral szórakoztatja a közönséget. A találkozón bemutatkoznak olyan új modellek, amelyekkel a látogatók többsége még nem találkozott, illetve a wolfsburgi gyár is gondoskodik arról, hogy különlegességeket lásson a publikum.

A férfiak mellett a gyerekek és a hölgyek sem maradnak program nélkül, este szokás szerint koncerttel zárul a Paddockon a buli, aminek a végén kiderül, hogy ki veheti meg az egy szám játék nyerteseként pár forintért a Das WeltAuto által felajánlott gépkocsit. A kalandvágyókat éjszakára a Hippifalu fogadja be, itt sátrakban vagy saját kocsikban alhatnak az előre regisztrálók.

A rendezvényről bővebb információ a www.volkswagen-talalkozo.hu honlapon és a rendezvény Facebook oldalán olvasható.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.