Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Akkumulátorcellák fejlesztését és gyártását kezdi meg Salzgitterben a Volkswagen-csoport
2019.09.26.
Újdonság a Volkswagenről

Akkumulátorcellák fejlesztését és gyártását kezdi meg Salzgitterben a Volkswagen-csoport

Új mércét állít fel a Volkswagen-csoport a jövőbe mutató akkumulátorcella-technika fejlesztése, tesztelése és gyártása terén Németországban. Csupán az alsó-szászországi Salzgitter városában több mint ezer új munkahely jön létre 2023-24-ig – 300 a Volkswagen fejlesztési központjában és kísérleti szerelősoránál, valamint 700 további a Volkswagen és a Northvolt vegyesvállalatánál egy akkumulátorcellákat előállító gyár felépítésére és üzemeltetésére. Ugyanezen időintervallumban több mint egymilliárd eurót fordít a Volkswagen-csoport az akkumulátorcellákhoz kapcsolódó tevékenységeire.

VW

Salzgitter városában ma megnyitott a Kiválósági Központban (Center of Excellence, CoE) az akkumulátorcellák kis szériás gyártását szolgáló kísérleti sor. Nagyjából 300 szakértő fejleszti, teszteli és kísérleti üzemben alkalmazza is a lítiumion-akkumulátorok innovatív gyártási eljárásait. Az első lépcsőben több mint 100 millió eurót fektet be a Volkswagen a saját fejlesztési és gyártási szakértelem kiépítésébe.

Ehhez körülbelül 900 millió euró befektetés társul, amelyet a Volkswagen a Northvolt svéd akkumulátorgyártóval az akkumulátorokhoz kapcsolódó közös tevékenységekre bocsát rendelkezésre. Salzgitterben 2020-tól egy 16 gigawattórás akkumulátorcella-gyár épül majd fel, a termelés kezdetét a 2023-24-es év fordulójára tervezik. Ehhez a Volkswagen és a Northvolt a közelmúltban létrehozott egy vegyesvállalatot, amelyben a felek egyaránt 50 százalékos tulajdonrésszel vesznek részt. Ebben az önálló cégben középtávon 700 munkahely jön majd létre.

„Az akkumulátorcellák fejlesztésének, tesztelésének és kísérleti gyártásának Salzgitterbe összevonása a Volkswagen-csoport átfogó elektromobilitási offenzívájának újabb fontos mérföldköve” – mondja Dr. Stefan Sommer, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának beszerzésért felelős tagja. „A különféle szakértelmek e helyen történő összpontosításával biztosítjuk, hogy a villamosítás kulcsfontosságú komponenseinek számító akkumulátorcellák továbbfejlesztését mi magunk diktáljuk, új szabványokat dolgozunk ki és azokat gyorsan a sorozatgyártásban be is tudjuk vezetni.”

Mindezek érdekében a Volkswagen létrehozta az Alkatrészek vállalati egységén belül az Akkumulátorcella üzleti területet. Itt a beszállítókkal együttműködve fejlesztik majd tovább az akkumulátorcellákat a konszern elektromos járműveiben történő jövőbeli felhasználásra. A spektrum a nagyobb hatótávolságot biztosító kapacitásnöveléstől a felhasznált ritka nyersanyagok mennyiségének csökkentésén és a fenntartható gyártási folyamatok optimalizálásán át egészen az akkumulátorrendszerek újrahasznosításáig terjed. „Már ma magunk fejlesztünk és gyártunk teljesítményelektronikát, akkumulátorrendszereket, elektromotorokat és töltőrendszereket, valamint kiépítjük az akkumulátorok újrahasznosításának kompetenciáját is” – fejti ki Thomas Schmall, a Volkswagen-csoport Alkatrészek vállalat igazgatótanácsának elnöke. „Az Akkumulátorcella üzleti terület a Volkswagen-csoport Alkatrészek vállalatba integrálásával jó úton haladunk ahhoz, hogy az elektromos járművek komponenseinek világszinten vezető gyártójává váljunk.”

Frank Blome, a salzgitteri Akkumulátorcella Kiválósági Központ vezetője: „A kísérleti gyártósor üzembe helyezése fontos lépés a salzgitteri gigagyár felépítése felé vezető úton. Itt rövid időn belül tovább mélyítjük majd ismereteinket a gyártási folyamatokról.” „Ez fontos a jövőbeli fejlesztések megfelelő alakításáért, azért, hogy a teljesítményt, a költségeket, valamint a minőséget biztosítsák.” -  magyarázza Frank Blome. „Az itt nyert tapasztalatok abban is segítenek, hogy a jövőben a lítiumion-akkumulátorok teljes értékteremtési láncát kézben tartsuk – a nyersanyagoktól a gyártáson át az újrahasznosításig.”

Már épül az akkumulátorokat újrahasznosító kísérleti sor is, amely 2020-ban áll majd üzembe a salzgitteri telephelyen.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.