Spirit Auto Kaposvár Hírek

Tapasztalja meg a tiszta barcelonai szabadság érzését. Ez a SEAT. Fedezze fel a sokszínű modelljeinket és találja meg álmai SEAT modelljét.

  1. Hírek
  2. A SEAT 35,5 %-kal csökkentette a gyár környezetre gyakorolt hatását
2018.06.04.
Újdonság a SEAT-ról

A SEAT 35,5 %-kal csökkentette a gyár környezetre gyakorolt hatását

Az elmúlt hét év során a SEAT 35.5 %-kal csökkentette a gyár környezetre gyakorolt hatását. A vállalat tovább erősíti és gyorsítja olyan projektek megvalósítását, amelyek maximálisan kihasználják az erőforrásokat, és minimálisra csökkentik a káros anyagok kibocsátását. E cél érdekében 2017-ben megközelítőleg 9 millió eurót fektettek be a projektekbe.

SEAT

A vállalat az Ecomotiv-gyár  kezdeményezés keretein belül, a SEAT PQT (gyártás, minőség és csapat) stratégiájában megfogalmazott projekteket valósít meg. Ezeket a termelékenység és a minőség növelésnek érdekében állították rendszerbe  a martorelli gyárban és a barcelonai SEAT Componentes (Alkatrészek) üzemben. E célkitűzéseken keresztül a SEAT  eredetileg 25 %-kal kívánta csökkenteni a 2011 - 2018 közötti időszakban a környezetre gyakorolt hatásokat. Ezt a célkitűzést két évvel korábban sikerült elérni, és most a SEAT új célja az, hogy 2025-re 50%-kal csökkentse a környezetre gyakorolt hatásokat.

Az  iparág európai átlagával összehasonlítva a SEAT egy jármű előállításához megközelítőleg feleannyi energiát és 23 %-kal kevesebb vizet használ, és 65 %-kal kevesebb széndioxidot bocsát ki. Az egyik legnagyobb  környezetvédelmi kezdeményezés a SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) volt, mellyel a legnagyobb napelemes üzem jött létre az európai autóiparban. Ez a rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb  a világon. A napelemes terület 276 000 négyzetméter, ami 40 futball pályának  felel meg, és 17 millió kWh-t termel évente. 

 

Hatékonyabb kémények

A SEAT  évente 11,7 GWh-t takarít meg a víz melegítéséhez felhasznált gáz fogyasztásában. Ez egy új berendezésnek köszönhető, amely visszanyeri az egyik műhely karosszériaszárító kemencéi által kibocsátott energiát. A kemencében felszálló meleg levegő egy vízrendszert  melegít, és ezt a vizet később felhasználják a gépkocsik karosszéria-festési folyamataiban. Ilyen módon az energia egy jelentős része ismét felhasználhatóvá válik, és ez feleslegessé teszi a víz külön történő melegítését. Mindezek mellett a kezdeményezés évente 2 400 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg. 

 

Szennyezést csökkentő járda

A martorelli gyár levegőjének javítása céljából a SEAT  megkezdte a fotokatalitikus járdák kialakítását. A járdát titán-dioxiddal kezelt cemen lapokból  alakítják ki, mely egyidejűleg szennyező anyagokkal, fénnyel és oxigénnel érintkezve kémiai reakciót indít be,  ami lebontja a levegőben lévő szennyező elemeket (NOx), és azokat vízben oldódó nitrátokká alakítja át. Ilyen módon  fertőtleníti  önmagát és baktériumölő hatása is van. Ezt elsőként a SEAT Technikai Központjában alkalmazzák. A szükséges 4 000 négyzetméternyi fotokatalitikus járda a szennyezést 40%-kal csökkenti. Később ezeket a szennyezést gátló lapokat rakják majd le a 26 000 négyzetméternyi járdákra is az egész üzemen belül, ami a nitrogén oxidot  éves szinten 5.2 tonnával csökkentheti.

 

A biodiverzitás megőrzése

A SEAT  támogatta egy botanikus   kert  létrehozását is a martorelli Can Casas parkban. Ez 80 különböző hazai  fafajta ültetését jelentette, mellyel egy védett terület kialakítását is elérték a Hyla Meridionalis béka faj számára. A projekt magába foglalja annak lehetőségét, hogy e speciális növény- és állatvilágot  a parkban a QR kód segítségével azonosítsák.

További jelentős kezdeményezés az a kísérleti projekt, amelyet a SEAT Componentes (Alkatrészek) üzemben valósítanak meg. A háztartási sütőolaj jelentette kihívás vette rá a vállalatot a Claki elnevezésű projekt beindítására. A használt háztartási főző- és sütőolaj ugyanis szennyezi  a víz körforgását, a környezetet megóvása érdekében, az alkalmazottak egy tartó edényt kaptak, amelyben az otthon elhasznált olajat bevihetik a gyári gyüjtőhelyre, és újra cserélve folyamatosan ide tudják szállítani az elhasznált olajat. 

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.