Spirit Auto Kaposvár Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Túl van a csúcson a használt autó import? Tovább nőtt a belföldi gépkocsi cserék száma
2018.07.18.
Újdonság a használtautó-piacról

Túl van a csúcson a használt autó import? Tovább nőtt a belföldi gépkocsi cserék száma

A Datahouse adatai szerint 2018 első félévében minden eddiginél több gépkocsi cserélt gazdát határon belül, 374.266 autót vettek másodkézből magánszemélyek és kereskedők, míg külföldről 79.103 jármű érkezett Magyarországra. A hazai átírások és az import esetében is csökkent az emelkedés mértéke, utóbbinál pedig már bizonyos hónapokban stagnálás látható a tavalyi év, hasonló időszakához képest.

DasWeltAuto

Idén is bővült a hazai használtautó értékesítés hazánkban, január eleje és június vége között összesen 374.266 használt gépkocsi talált új gazdára. A Datahouse gyorsjelentése alapján ez 13,6 százalékos növekedést jelent 2017 első hat hónapjához képest, ami azt is jelzi, hogy a növekedés íve valamelyest csökkent, tavaly ekkor még 25,4 százalék volt a gyarapodás.

A külföldről behozott autók piaca is csökkent, már csak 7,7 százalékkal nőtt a terület, így összesen 79.103 gépkocsit helyeztek forgalomba hazánkban az első hat hónap során. Érdekesség, hogy májusban és júniusban 1 százalék körüli növekményt mutatott az import, ami azt jelenti, hogy ebben a két hónapban stagnált a piac teljesítménye. A legrosszabb hónapnak idén a március számított, akkor 4,7 százalékkal kevesebb kocsit helyeztek forgalomba, mint 2017-ben. A behozott autók 60 százaléka 10 évnél idősebb volt.

Mindkét területen a alsó-középkategóriás típusokat favorizálták a vásárlók. A hazai autócseréknél a népszerűségi listát félév után az Opel vezeti a Suzuki és a Volkswagen előtt, míg az importnál a Volkswagen, Opel, Ford hármas áll az élen.

"Sok tényező befolyásolja a használt autó piacot, ilyen a forint-euró árfolyam, vagy például az év elején bevezetett, külföldről érkező kocsikra vonatkozó, kötelező eredetiségvizsgálat. Előbbi egy nehezítő tényező, utóbbi viszont a piac tisztulását segíti elő, ami a vásárlók, és a megbízható, szabályosan játszó kereskedők számára is kedvező" - elemezte röviden az elmúlt időszakot Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. "A statisztikák és a piaci viszonyok alapján az import esetében éppen ezért nem igazán várható további növekedés a tavalyi évhez képest, a hazai piacon azonban töretlenül, ám valamivel visszafogottabb lendülettel emelkedhet tovább az adás-vételek száma" - tette hozzá.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.