Spirit Auto Zalaegerszeg Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Trendi a Versenykék metál és a Sötétszürke metál – A SCALA és KAMIQ kompakt ŠKODA-modellek legnépszerűbb színei
2020.05.04.
Újdonság a ŠKODA-ról

Trendi a Versenykék metál és a Sötétszürke metál – A SCALA és KAMIQ kompakt ŠKODA-modellek legnépszerűbb színei

SCALA és City-SUV KAMIQ sorozatával a ŠKODA 2019 folyamán jelentősen továbbfejlesztette, illetve kibővítette kompakt modelljei kínálatát. Mindkettő hamar rátalált rajongói táborára, s e különböző vásárlói célcsoportokat természetesen színválasztáskor is más-más preferenciák jellemzik. A SCALA vásárlói körében a sportos Versenykék metál a favorit, míg a KAMIQ a leggyakrabban választott Sötétszürke metál fényezésével a teljes európai piacot jellemző trendet követi, ahol első ízben állnak abszolút az élen a szürke autók.

skoda

A ŠKODA SCALA sportos Versenykék metál színe e sorozat dinamikus és érzelmekben gazdag formavilágát emeli ki, tökéletes kombinációt alkotva az extrafelszerelésként rendelhető Emotion-csomagban szereplő fekete panorámatetővel, fekete színű tetőspoilerrel, valamint üveg borítású csomagtérajtajával. A ŠKODA SCALA 2019-ben gyártott példányainak összesen 17,4 százalékát erre a színre fényeztették, s a második Sötétszürke metált 15,5, a harmadik Feketemágia gyöngyház pedig 14,7 százalékos részarányaikkal utasította maga mögé a kompakt ferdehátú modell színpalettáján. A SCALA-vásárlók összességében 74,6 százaléka döntött a tízféle kínált metálfényezés valamelyike mellett, míg 25,4 százalékuk a négy alapszín közül választott.

 

Szürke tónusok dominálnak – a KAMIQ City-SUV modelleken és a teljes európai piacon

A ŠKODA első City-SUV modelljének megrendelői körében a szürke színárnyalatok bizonyultak különösen népszerűnek 2019 folyamán, 16,1 százalékos részesedéssel ugyanis a Sötétszürke metál lett itt a legkedveltebb fényezés. Másodikként a Feketemágia gyöngyház 13,6, míg a harmadik helyen a Holdfehér metál végzett 12,2 százalékkal. A metálfényezések aránya e modellnél 78,2 százalékra adódott. A Sötétszürke metál és az Acélszürke alapszín (6,5 százalék) együttesen 22,6 százalékot tett ki, a fehéret (20,6 százalék) megelőzve összességében a szürkét avatva a KAMIQ legnépszerűbb színtónusává.

A ŠKODA City-SUV modellje ezzel a teljes európai piac trendjébe illeszkedik. Az Axalta festékgyártó által a legnépszerűbb autószínekről már 1953 óta évente elkészített globális tanulmány szerint 24 százalékos részaránnyal 2019-ben bizonyult első ízben a szürke a leggyakrabban választott színnek Európában, míg a fehér 23 százalékkal a második helyre szorult. A ŠKODA SCALA két rendelkezésre álló fehér-árnyalata 22,0 százalékos részesedéssel végzett a háromféle kék (együttesen 21,4 százalék), valamint a szürke (20,9 százalék) árnyalatai előtt. Világszerte 38 százalékkal továbbra is a fehér a legnépszerűbb autószín, Ázsiában például a 49 százalékot is eléri a fehér gépkocsik részaránya.

 

Erőteljes színek az egyéni fellépés szolgálatában

Összességében a visszafogott színek dominálnak az autók fényezéseiben, a világszerte gyártott gépkocsik mintegy 80 százaléka a fehér, a fekete, a szürke és az ezüst árnyalataiban gördül le a szerelőszalagról. A ŠKODA SCALA és a KAMIQ palettájáról azonban az individualisták is „színt vallhatnak”, például a Velvet vörös metálfényezéssel, amely 2019-ben 9,1 százalékkal az ötödik helyen állt a KAMIQ legnépszerűbb színei között, míg a SCALA vásárlóinak 3,6 százaléka döntött ezen élénkvörös árnyalat mellett.

 

Öt rétegből épül fel az autók fényezése

A ŠKODA gépkocsik fényezése öt különböző rétegből áll, mégis összesen mindössze 0,1 milliméter vastag. A tényleges színréteg csupán 20 mikrométer (0,02 milliméter) és a fényezőrobot-karok egy foszfátréteg, a műanyagborítású korrózióvédelem és a töltőanyag után negyedik rétegként hordják fel. A fedőbevonatot egy 30 mikrométeres átlátszó lakkréteg alkotja, amely mindössze 37 másodperc alatt kerül fel a karosszériára – a ŠKODA AUTO ezzel a teljes Volkswagen Csoporton belül a leggyorsabb fedőlakk-felhordó berendezésekkel rendelkezik. Mindemellett a 2019 augusztusában a ŠKODA Mladá Boleslav-i főgyáregységében üzembe helyezett új fényezősor egész Európában az egyik legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb ilyen technika, amellyel éves szinten 168 ezer darabbal összesen immár 812 ezer járműre bővült a helyi fényezőkapacitás.

 

Interjú Carola Maria Kertzscherrel, a ŠKODA Design szín- és anyagkoordinátorával

Mennyire fontos járművük színe az autóvásárlók számára?

Carola Maria Kertzscher: „Autója színe révén minden vásárló egyéni stílusjeggyel ruházhatja fel járművét. Ez egyaránt függ a személyes érzésektől, s az általános regionális preferenciáktól is, például nagyon eltérő az ízlés Európában és Ázsiában, de az egyes országokban is.”

 

Milyen szerepet játszik a szín a dizájnban? Illeszkedhet egy fényezés tökéletesen az autóhoz?

Kertzscher: „A SCALA és a KAMIQ modellek a ŠKODA formai nyelvezete egy újabb fejlesztési fázisának első képviselői. A kristályhatású elemek mellett mindenekelőtt határozott vonalvezetés és letisztult felületek gondoskodnak fokozott dinamikáról és érzelmekről, a megfelelő szín pedig pontosan ezen vonalakat és felületeket emelheti ki, illetve kölcsönözhet számukra még előnyösebb megjelenést.”

 

Honnan tudja, hogy milyen színekre van igény éppen?

Kertzscher: „Mi, a ŠKODA csapata, folyamatosan intenzív párbeszédet folytatunk ügyfeleinkkel, így mindenkor tájékozottak lehetünk arról, mit szeretnének. Ez pedig egészen más például Európában, mint Kínában, míg Indiában ismét más preferenciákkal rendelkeznek az ügyfelek. Emellett szakembereink természetesen követik a globális járműpiac általános fejleményeit és tendenciáit, de olyan más szakterületekét is, mint például a divat és az építészet. Ennek megfelelően folyamatosan naprakészen tarthatjuk színpalettánkat és széles színválasztékkal szolgálhatunk, amelyből megfelelő ajánlatokat dolgozhatunk ki az egyes piacok, de a különböző járműkategóriák számára is.”

 

A ŠKODA többek között alapszíneket és metálfényezéseket is kínál SCALA és KAMIQ sorozatához. Mi a különbség?

Kertzscher: „Alapvetően a pigmentanyagokkal színezett bázislakkal készülő alapszíneket és különleges hatást keltő kiegészítőkkel kevert metálfestékeket különböztetünk meg. Utóbbiak például alumíniumrészecskéket tartalmazhatnak, amelyek a beeső fényt visszatükrözve kölcsönöznek ragyogó hatást a fényezés számára. A gyöngyházfényezés lágyabban csillog, mint a metálfesték, amit különleges hatást keltő pigmentekkel, például csillámmal vagy mesterségesen előállított effekt-adalékokkal érhetünk el. Ha emellett más színű részecskéket is használunk, a fénytől függően változik a festék színe, s más-más irányból az autóra tekintve az adott szín fényessége is eltér. E színek lényegesen ragyogóbbak, mint más fényezések.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.