Spirit Auto Zalaegerszeg Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. KLEMENT – ŠKODA elektromos kétkerekű-koncepció a hosszútávon fenntartható városi mikromobilitás szolgálatában
2019.03.07.
Újdonság a ŠKODA-ról

KLEMENT – ŠKODA elektromos kétkerekű-koncepció a hosszútávon fenntartható városi mikromobilitás szolgálatában

KLEMENT mobilitási koncepciójával a ŠKODA a Genfi Autószalonon bemutatja, hogyan képzeli el az autógyártó a jövő nagyvárosi mikromobilitását – elektromos, innovatív és modern. Integrált, négy kilowattos kerékagymotorja akár 45 kilométer/óra sebességre is gyorsíthatja a KLEMENT tanulmányt, míg a gáz és a fék billenőpedálokkal kezelhető, innovatív és gyerekjáték könnyedségű irányíthatóságot kölcsönözve számára. A mindenkor biztonságos közlekedésről blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, hidraulikus első fék és integrált LED-technikájú fényforrások gondoskodnak. A KLEMENT egyben a vállalat gyökereihez is szorosan kapcsolódik, 124 esztendeje ugyanis alapítói, Václav Laurin és Václav Klement vezetése alatt éppen kerékpárok készítésével vette kezdetét a ŠKODA története.

skoda

Amint Guido Haak, a ŠKODA AUTO termékmenedzsment-vezetője kiemelte: „A mikromobilitás mind nagyobb jelentőségűvé válik a nagyvárosokban. A KLEMENT révén azt mutatjuk be a Genfi Autószalon alkalmával, hogyan képzeljük el a mikromobilitás jövőjét: hosszútávon fenntartható, innovatív és elektromos, mégpedig puritán és modern formavilággal. A KLEMENT korszerű, dinamikus és könnyen kezelhető jármű, amely még vonzóbbá teheti a ŠKODA márkát a hangsúlyosan környezettudatos, fiatal és aktív vásárlói célcsoport számára. A koncepció tökéletesen illeszkedik ügyfeleinkhez és elektromos mobilitási stratégiánkhoz, ezért annak lehetőségét is vizsgáljuk, hogy ezen izgalmas és új mobilitási koncepció kiegészíthetné-e – s ha igen, hogyan – jövőbeni termékportfóliónkat.”

Az olyan fordulékony járművek, mint a KLEMENT, nagyban megkönnyíthetik a sűrűn lakott nagyvárosokban például a napi munkába járást, így egyre fontosabbá válnak e környezetben. A kétkerekű-koncepció az autó hosszútávon fenntartható alternatíváját kereső fiatalok számára készült, akik elvárják, hogy az könnyen használható és élvezetes, emellett gyorsabb és kényelmesebb is legyen a hagyományos kerékpároknál. A KLEMENT futurisztikus formájú alumíniumvázra épült, egyaránt egykaros kerékfelfüggesztésekkel. A mobilitási koncepció látható karok és kábelek nélkül készült, a vezető lába pedig rögzített helyű pedálokon nyugszik, amelyeket az elektromos kerékpárok pedáltengelyének megszokott helyén alakítottak ki.

A KLEMENT gyorsítása és fékezése a kedvelt hoverboardokkal megegyező módon a lábpedál döntésével történik: a pedálon előre helyezve a súlyt, a kerékagymotor gyorsítja a járművet, a pedált hátrabillentve pedig működésbe lép a blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, hidraulikus első tárcsafék és az energia-visszatáplálással (rekuperáció) működő hátsó fék.

A hátsó kerékagymotor legnagyobb teljesítménye négy kilowatt és akár 45 kilométer/óra sebességre is gyorsíthatja a járművet. A két, egyaránt 52 cellából felépülő lítiumion-akkumulátor kapacitása összesen 1250 Wh és akár 62 kilométeres hatótávot is lehetővé tehetnek. Egyszerűen kivehetők és a hálózati elektromos csatlakozóról vagy menet közben a rekuperáció segítségével tölthetők fel. 25 kilogramm tervezett saját tömegével a KLEMENT mindenkor könnyen manőverezhető.

A járműbe integrált világítási rendszer LED-fényszórókat és -féklámpát, a pedálokba épített ugyancsak LED-technikájú irányjelzőket, illetve nappali menetfényt foglal magában. A vázon röviddel a kormány előtt induktív töltőfunkciót kínáló okostelefontartó áll rendelkezésre. Az okostelefon a hálózatba kapcsolt közlekedés élményének kulcseleme, a KLEMENT ennek megfelelően a ŠKODA minden innovatív connectivity-megoldását is kínálhatja, köztük a Coming-Home, az automatikus vészhívás és a távoli diagnosztika, illetve karbantartás funkciókkal, a Geofencing révén pedig területileg korlátozott használat is beprogramozható.

A KLEMENT jövőbeni esetleges sorozatgyártású változata még számos új ötlettel is bővülhet, például vezetői segédrendszerek, a Function on Demand szolgáltatás vagy épp a különleges hababroncsok formájában. Utóbbiak a futócipőkben használatos csillapítóanyagból készülnek, a közlekedés különösen kényelmes és alacsony zajszintű élményét kínálva.

A KLEMENT elektromos kétkerekű-koncepció a Genfi Autószalon (2019. március 7-17.) alkalmával tartja világpremierjét.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.