Spirit Auto Zalaegerszeg Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. A hetvenes évek projektötletét hívja életre a ŠKODA tanulói autóinak hagyománya
2020.06.29.
Újdonság a ŠKODA-ról

A hetvenes évek projektötletét hívja életre a ŠKODA tanulói autóinak hagyománya

Néhány héten belül a SCALA spider-változata formájában a ŠKODA-szakiskola tanulói bemutatják a hetedik ŠKODA tanulói autót (ŠKODA Azubi Car). A 2013-ban indított különleges projekt előfutára már a hetvenes években felfedezhető a ŠKODA történetében, a ŠKODA szakmai tanulói ugyanis még 1975-ben a ŠKODA BUGGY 736 négy példányát készítették el kézi munkával, már akkor tanúbizonyságot téve az 1927-ben alapított Mladá Boleslav-i iskolában folyó magas színvonalú oktatásról. A ŠKODA immár több mint 90 esztendeje helyez nagy hangsúlyt szakmai utánpótlása, illetve munkatársai képzésére, ami 2013 óta a ŠKODA Akadémia szervezésében zajlik.

skoda

Alois Kauer, aki 2020 február óta a ŠKODA Akadémia vezetője, kiemelte: „Óriási jelentőségű a ŠKODA számára szakmai utánpótlása és munkatársai már a kezdetektől folyó, átfogó képzése, illetve a megfelelő oktatási és továbbképzési lehetőségek biztosítása számukra. Szakiskolánk időközben már több mint 90 esztendős hagyományokra tekinthet vissza. Az elmúlt évtizedek során folyamatosan bővítettük a műszaki és szakmunkás oktatási kínálatot, amit a mérnökök és vezetők számára duális képzési formákkal egészítettünk ki a ŠKODA Akadémián. A széleskörű gyakorlati vonatkozások, s nem utolsósorban a gyártással kialakított szoros kapcsolat mindenkor magas színvonalú képzést biztosít. Egyedülálló Azubi Car projektünk keretében, amelynek korai előfutára már 1975-ben megjelent, tanulóink évente egyszer meggyőzően igazolhatják e magas színvonalat. Napról-napra jobban várjuk a ŠKODA SCALA spider-változata formájában érkező, immár hetedik tanulói autót.”

Története során a ŠKODA igen korán, már az 1920-as években keresi szakmai utánpótlásának jövőbeni munkájukra való optimális felkészítésének módját és lehetőségeit. 1927-ben alapítják meg a Mladá Boleslav-i ŠKODA szakiskolát, amely hamar kiváló hírnévre tesz szert, s tanulói száma éppúgy bővül az idő múltával, mint műszaki és szakmunkás oktatási kínálata. A hetvenes években mindezt érettségizettek négyéves oktatása egészíti ki, majd az első gépészeti tanulmányi lehetőségek is megjelennek.

2013-ban megalapítják a mai ŠKODA Akadémiát, amely közös intézményben fogja össze a végzősök és a szakmát kezdők oktatását, valamint a munkatársak és más szakemberek továbbképzését. A szakképzés támogatásáról szóló memorandum 2014-es aláírását követően korszerűsítik a ŠKODA-szakiskola osztálytermeit. A ŠKODA Akadémia duális és gyakorlathoz közeli képzést kínál, mégpedig az akadémia és a ŠKODA AUTO gyártási és fejlesztési részlegei közötti intenzív kapcsolat révén. Az akadémia ezzel évtizedes gyakorlat folytatója, ugyanis már a hetvenes és a nyolcvanas években is számos szakirányú tanuló teljesíthette szakmai gyakorlatát a vállalaton belül, illetve látogathatta meg Közép- és Kelet-Európa más országai, például az egykori NDK autógyárait. A ŠKODA-szakiskola tanulói emellett az országos és nemzetközi vásárokon, kiállításokon és szakmai versenyeken is részt vehettek.

Röviddel a ŠKODA Akadémia megnyitása után a tanulói autó (Azubi Car) projekttel új hagyomány veszi kezdetét, amely hetvenes évekbeli előfutárára épül. 1975-ben a ŠKODA szakmai tanulói a ŠKODA BUGGY 736 négy példányát készítették el kézi munkával, amely prototípusok egyike ma a Mladá Boleslav-i ŠKODA Múzeumban áll, miután 2017-ben ugyancsak a szakiskola tanulói széleskörűen restaurálták. A tanulói autó (Azubi Car) projekt keretében a kiválasztott fiatalok évente egyszer megtervezhetik, majd maguk el is készíthetik álmaik autóját, így a gyakorlatban is alkalmazhatják, illetve fejleszthetik elsajátított ismereteiket. Ennek során a ŠKODA minden részlegének szakembereivel konzultálnak, s minden fázist megismerhetnek, az autó tervezésétől a fejlesztésén át, egészen a gyártásáig. Az első ŠKODA tanulói autóként 2014-ben a CITIJET, vagyis a ŠKODA CITIGO kétüléses verziója mutatkozott be, a legutóbbi – azaz hatodik – Azubi Car pedig a ŠKODA KODIAQ műszaki alapjaira épülő, mély benyomást keltő 2019-es MOUNTIAQ. A ŠKODA tanulói autókról a ŠKODA Storyboard kínál teljes áttekintést.

 

Utolsó szakaszában jár a hetedik tanulói autón zajló gyakorlati munka

2019 ősze óta a ŠKODA-szakiskola 31 tanulója – köztük öt hölgy – dolgozik a hetedik tanulói autó (Azubi Car) megalkotásán. Első alkalommal szolgál műszaki alapként a ŠKODA SCALA, amelyet a tanulók látványos spiderré alakítanak. Alois Kauer első ízben e projekt védnöke, mióta megérkezett a ŠKODA Akadémia élére, s egy interjúban külön kihangsúlyozta a projekt jelentőségét a vállalat számára. Oktatók irányítása mellett, valamint a ŠKODA a műszaki fejlesztés, a formatervezés és a gyártás szakterületein dolgozó mérnökei és nagytapasztalatú munkatársai támogatásával a tanulók minden munkafázist maguk végeznek, az első vázlatrajzoktól a teljes tervezésen át, egészen az egyedi darab megépítéséig. A gyártás a COVID-19 világjárvány következtében elrendelt, s a ŠKODA minden üzemére kiterjedő leállítása, illetve a tanítás szüneteltetése a ŠKODA-szakiskolában a tanulói projektre is kiterjedt, jelentősen megzavarva az egyébként is feszes menetrendet. Április közepétől azonban a tanulók részlegesen, elméleti oktatás és videokonferenciák formájában, június 1-je óta pedig széleskörű higiéniai és biztonsági intézkedések mellett már a gyakorlatban is folytathatták a munkát – s az autó megépítése már végső szakaszában jár.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.